12. Unelma lottovoitosta

Lue ensin teksti kokonaan. Tutustu myös tekstin sanastoon ja konditionaalin muodostukseen ja käyttöön. Tämän jälkeen voit käydä tekstin läpi lyhyissä jaksoissa ja vastata monivalintatehtäviin.

Lukutekstin

On pankin kahvitauko. Marja, Kati, Laura ja Petri istuvat kahvihuoneessa. Petri on juuri tullut viemästä yhteistä lottokuponkia. Kaikki ovat innostuneita, koska tällä viikolla on 11 miljoonan potti. He ovat lotonneet yhdessä jo viisi vuotta.

Laura sanoo: "Mitä me tekisimme, jos saisimme päävoiton? Saisimme jokainen melkein 3 miljoonaa. Kuvitelkaa!"

Marja: "Minä ainakin jäisin kotiin heti seuraavana päivänä. En katsoisikaan pankkiin päin. Saisin kerrankin olla perheen kanssa. Olisi ihanaa, kun olisi aikaa lapsille ja Olaville. Ajatelkaa, voisimme ostaa pienen kaksion tilalle ison omakotitalon, jossa olisi iso puutarha. Voisimme heittää ulos anopin vanhan sohvakaluston. Olavi saisi ostaa uuden isomman auton. Kerrankin mahtuisimme kaikki kunnolla kyytiin. Ja lapset saisivat harrastaa mitä ikinä haluaisivat. Sitten ostaisimme tietysti kesämökin rauhallisen järven rannalta. Sitten ostaisimme vielä..."

1. Petri on käynyt yhteisen lottokupongin.
2.
Ensi viikon potti on 11 miljoonaa
Tällä kertaa on jaossa 11 miljoonaa
Päävoitto on aina 11 miljoonaa
3.
Marja saattaisi ottaa pitkän loman
Marja jäisi pankkiin töihin
Marja lopettaisi heti työnteon
4. Marja heittäisi
5.
Olavin uuteen autoon mahtuisivat myös lasten kaverit
Olavin uuteen autoon mahtuisivat naapurit
Olavin uudessa autossa olisi tilaa koko perheelle
Kati: "Ostaisitte ja ostaisitte eikä mitään muuta. Onko siinä mitään järkeä? Minä ainakin suunnittelisin tarkkaan mihin käyttäisin rahat. Ensiksi tietysti maksaisin opintolainani. Siihen menisikin jo aika paljon. Ostaisin kunnon asunto-osakkeen. Loput rahat laittaisin luultavasti pankkiin. Voisin suunnitella miten ne käyttäisin myöhemmin. Ja työpaikkani pitäisin ilman muuta. Miksi muuten olisin opiskellut näin kauan, jos en olisi ammatissani.
Entä sinä, Petri? Mitä sinä tekisit?"

Petri: "Minä perustaisin heti oman lakiasiaintoimiston. Silloin voisin työskennellä itsenäisesti. Voisin vielä työllistää pari kaveria. Tietysti olisi mukava hankkia uusi auto, mutta todennäköisesti rahat olisivat tarpeen tähän yritykseen."

6. Kati suunnittelisi rahojen käytön
7. Kati oman asunnon.
8. Loput rahat Kati varmaankin
9. Petri voisi itsenäisesti.
10. Petri voisi pari kaveria.
Laura: "Olette aika materialisteja kaikki. Eikö henkinen puoli merkitse teille mitään? Minä ainakin haluaisin kehittää itseäni. Työpaikan tietysti pitäisin. Onhan minulla vain enää muutama vuosi jäljellä eläkeikään. Minä haluaisin tutustua Euroopan kulttuureihin. Kävisin ainakin Wienissä. Sehän on Euroopan musiikkielämän keskus. Sitten haluaisin nähdä Ateenassa Akropoliksen ja kaikki Rooman nähtävyydet. Uneksin jo nuorena, että joskus voisin istua gondolissa Venetsiassa.
Voi, te ette ymmärrä kuinka paljon maailmassa on nähtävää..."
11. Laura haluaisi
12. Laura pääsee eläkkeelle
13. Jo nuorena Laura Venetsiasta.