8. Kesämökillä

Lue ensin teksti kokonaan. Tutustu myös tekstin sanastoon ja III:n infinitiivin muodostukseen ja käyttöön. Tämän jälkeen voit käydä tekstin läpi lyhyissä jaksoissa ja vastata monivalintatehtäviin.

Lukutekstin

KESÄMÖKILLÄ

On kaunis heinäkuun ilta. Virtasen perhe on ollut viikon mökillä. Pekka Virtasella on lomaa koko heinäkuu. Leena, hänen vaimonsa, on äitiyslomalla. Hän menee töihin vasta syyskuun alussa. Virtasella on kolme lasta: Jaakko, 7 vuotta, Sari, neljä vuotta ja Ville, kohta vuoden.
Kello on viisi iltapäivällä. Isä on järvellä soutamassa. Äiti ja Sari ovat keittiössä leipomassa pullaa. Jaakko on lämmittämässä saunaa ja pikku Ville on verannalla nukkumassa. Aurinko paistaa vielä lämpimästi, taivas on sininen ja pilvetön ja järvi on aivan tyyni. Syreenipensaat ovat pihalla täydessä kukassa.
Isä tulee soutamasta ja menee saunalle katsomaan, mitä Jaakko on tekemässä. Hän käy hakemassa lisää puita ja jatkaa saunan lämmittämistä, koska Jaakko haluaa mennä uimaan. Pikku Ville herää ja rupeaa itkemään. Isä ottaa Villen syliinsä ja vie hänet sisälle. Äiti ja Sari ovat kattamassa kahvipöytää, koska Leenan sisko tulee perheensä kanssa kylään. Heillä on mökki järven toisella puolella.
Nyt kello on kahdeksan. Vieraat ovat jo paikalla. Miehet ovat käyneet jo saunassa. He istuvat pihalla ja juovat olutta. Naisetkin tulevat saunasta ja menevät miesten luo. Jaakko hakee kellarista makkaraa ja kaikki alkavat paistaa makkaroita.
Ilma on edelleen lämmin. He nauttivat yhdessä kauniista, rauhallisesta kesäillasta.